Stolsvärme

Symtom:

Ingen stolsvärme eller överhettade stolar.

Orsak:

Trasiga slingor i värmesitsen. Men skyll inte på fransmän, värmesitsarna är svensktillverkade. Men en orsak till att det är ett tämligen vanligt fel är att Citroëns stolar är mjuka och således utsätts värmesitsen för större töjningar.

Åtgärd:

Skruva isär och byt värmesits.

-         Demontera stolen.

-         Lossa klädseln i framkant, två metallklammor. I underkant längs stolens sidor+framkant löper ett band som kan behöva lossas för att kränga av klädseln. Behövs inte alltid lossas.

-         Lossa plastklammor (ca.10 st) under stolen. Pilla lite på klammorna så kommer du underfund med principen. Går att trycka loss utan verktyg.

-         Klädseln är nu lös, så när som i bakkant, mot ryggstödet.

-         Dra loss det gamla elementet, avlägsna så mycket rester som möjligt.

-         Lirka igenom kablarna till det nya elementet, i hålet mellan sits och ryggstöd.

-         Montera det nya elementet (självhäftande) börja bakifrån.

-         Montera klädseln, plastklammorna i sitsen är lättare att montera än att demontera.

Alt.

Åtgärd:

-         Montera loss stolsitsen och ta ur den från bilen.

-         2 gummiband med krokar, alt. snören, under sätet håller klädseln på utsidan/baksidan av övergången mellan rygg och sits, tag loss dem.

-         Mellan rygg och sits sitter förgreningskontakter. Ta isär och mät upp rygg och säte var för sig för att konstatera vilken del som är trasig (oftast sitsen), mät med Ohmmeter de bägge slingorna. OBS, att rygg och sits är seriekopplade. fäll ev. ryggen lite och lyft sitsen i framkant och lirka ut, nu kan du ta in den till arbetsbordet.

-         Så här lösgör jag sitsen: under sitsen i framkant sitter 2 låsbyglar av ståltråd runt ett tvärstag. Snäpp loss dem, de 2 gummibanden ovan är ju redan loss, så fäll ev. ryggen lite och lyft sitsen i framkant och lirka ut, nu kan du ta in den till arbetsbordet.

-         När klädseln är väck ser man var elkabeln är avbränd. Känns inte jobbet fram hit alltför avskräckande så klipp bort det brunna och löd in ny värmekabel. I annat fall rekommenderas nytt.
Kör du sniklagning så mät att det fungerar innan återmontering!

-         Montera ihop!